Carlos Matos

 
Ewald Jozefzoon
Steven Alexander David
Alex Eijsbroek
Jos van den Heuvel
David Mast
Carlos Matos
Noortje van Veller
Hans van Wingerden

Carlos Matos werd geboren in 1972 te Rotterdam en komt uit een muzikale familie. Al op jonge leeftijd ontdekte men zijn opvallende interesse in muziek. Zijn speelgoed bestond namelijk grotendeels uit muziekinstrumenten.

Op 9-jarige leeftijd ging hij naar de Rotterdamse muziekschool waar hij orgelles kreeg van de, inmiddels overleden, kerkorganist Henk Govaart en later van Jack van Rossum.Tijdens de periode op de muziekschool (1981-1990) trad hij op tijdens de Nationale Kinderdag en op bruiloften en recepties. Op 13-jarige leeftijd begon hij de Kaapverdische muziek te ontdekken. In zijn vrije tijd luisterde hij veel platen met deze muziek, die hij vervolgens uitschreef en naspeelde.

In 1990 deed hij mee aan het Yamaha® Electone® Orgelconcours waar hij in de Beneluxfinale de hoofdprijs in de wacht sleepte. Ondertussen was Carlos op zoek naar een nieuwe uitdaging en besloot in 1991 om naast orgel ook synthesizer te gaan spelen. Datzelfde jaar werd hij bandleider bij de groep Koladance, een van de voornaamste Kaapverdische bands van deze generatie. Het album 'Koladance' dat ze dat jaar opnamen was een groot succes en werd Album van het jaar 1991. Vanwege deze doorbraak werd de band uitgenodigd om op te treden op het bekende festival Baia das Gatas waar zij de topper van het festival was.

Na het afronden van het VHBO in 1992 deed Carlos toelatingsexamen aan het Rotterdams Conservatorium voor het hoofdvak piano en hij werd toegelaten. Hoewel hij nooit pianoles had gehad, koos hij dit instrument omdat het hem meer muzikale mogelijkheden bood. Hij kreeg les van Jan-Laurens Hartong en Jos van Kleef.

In 1993 werd hij muzikaal leider van de band Rabelados. Deze groep boekte enorme successen in Frankrijk, Zwitserland, Portugal, Kaap Verdië en de Verenigde Staten. Door het Kaapverdische Ministerie van Cultuur werd de band uitgenodigd om een concert te verzorgen voor de jaarlijkse parlementsbijeenkomst. Ook de TACV(Cabo Verde Airlines) nodigde hen uit ter gelegenheid van hun 35-jarig bestaan van deze vliegtuigmaatschappij.

Op het festival Gamboa '95 werd hun 2e album 'Sukuru' uitgeroepen tot 'Beste Album van het jaar 1995'.

Naast het verzorgen van optredens houdt Carlos zich bezig met de muzikale productie van albums bijvoorbeeld: 'Mudança' (Ney Machado), 'Sururu' (Gérard Mendes), 'Pilon Pilon' (Meno Pecha), 'Nos Dos' (Beto Dias), 'Toen wij naar Rotterdam vertrokken' (Donner Boeken), ‘Stronger’, ‘Alive in You’ (Inside Out),  ‘Dor di mundo’ (Chando Graciosa),  ‘Nha Vitoria’ (Gil Semedo) en lezingen over Kaapverdische muziek (oa Noorderslag Seminar 2004, RASA)
Naast Kaapverdische groep heeft Carlos ook met bands opgetreden als: afro-jazz groep Fra Fra Sound, salsagroepen Rumbata, Azucaraba en La Banda Iré, braziliaanse groepen Viviani Godoy en Grupo MPB, portugese groep Fernando Lameirinhas en black-gospel groep FCBWhite, Inside Out en More Gospel singers.
Carlos maakt naast elektronische muziek ook akoestische muziek. 

Zo richtte hij in 1995 de band Nostalgia op. Met deze formatie wilde hij de traditionele muziek verder ontwikkelen met latin, jazz, klassieke en afro-cubaanse invloeden. De band is in 1997 opgeheven en na het afstuderen aan het Rotterdams Conservatorium (Docerend en Uitvoerend musicus) heeft Carlos een nieuwe groep opgericht: Carlos Matos Band. Deze groep heeft internationale artiesten begeleid zoals Ildo Lobo, Luis Morais, Manuel d'Novas ("Dunya on Stage" in de Doelen '98), Titina ('98 tournee 'Zee van tranen', TV-programma van Han Reiziger, New Morning), Américo Brito (de Doelen, Concertgebouw Amsterdam), Tito Paris (Cabo Music Award 2001) en Mendes Brothers (Dunya 2003), Suzana Lubrano (oa Mundial, Noorderslag, Reiziger in Rotterdam, Festival Gamboa 2004) 
In 1999 is de groep uitgenodigd voor een optreden op het festival 'Baia das Gatas' en een tournee op de Kaapverdische Eilanden. Verder heeft deze groep diverse keren workshops gegeven aan het Utrechts en Rotterdams Conservatorium. De Carlos Matos Band heeft in 2001 andere ingrediënten erbij gekregen. Naast akoestische instrumenten is de band uitgebreid met electrische gitaar, ewi (electric woodwind instrument) en synthesizers. 

In 2004 begeleide hij met zijn electrische band de KORA Award winnares 2003 Suzana Lubrano op verschillende podia in Nederland (o.a. Noorderslag, Festival Mundial) en op het festival Gamboa Cabo Verde. In 2005 werd Carlos bandlid van de blackgospel groep Inside Out en heeft hiermee op verschillende evangelische podia gestaan (de Bron – Dalfsen, Opwekking, Flevo Festival, Gospel Kirchentag) en in verschillende TV programma’s (Nationale Bijbeltest, PaPaul, het SBS kerstgala en de EO Jongerendag)

In 2006 is Carlos terug naar zijn roots en brengt zijn debuutalbum uit als pianist getiteld ‘Caboverdianismo’, met gast musici o.a. Paulino Vieira, Boy Gé Mendes en saxofoon legende Luís Morais.

Erna Auf der Haar
Natasja Den Toom
Wilco van Esschoten
Jordao Loupatty
Jeanet Dorothy Martherus
Dwight Muskita
David Wilschut
Jonathan van Klaveren
 

 
 
previous next
X